Hygiënecode

De hygiënecode beschrijft hoe u als bedrijf hygiënisch kan werken met levensmiddelen. Tijdens onaangekondigde bezoeken controleert de NVWA of u voldoet aan de eisen uit de hygiënecode. Het is daarom belangrijk om zelf preventieve maatregelen te nemen en de voedselveiligheid te garanderen. Uw gasten vertrouwen er immers ook op dat u veilig voedsel levert. Bureau de Wit is u graag van dienst in het verantwoord toepassen van de hygiënecode. We geven trainingen en adviezen om u te helpen om optimaal te voldoen aan de hygiënecode binnen uw branche.

HACCP training volgens hygiënecode

Een goede manier om te voldoen aan de voorschriften uit de hygiënecode is het volgen van een HACCP training bij Bureau de Wit. Onze training is ingericht volgens de meest recente eisen voor voedselveiligheid en de hygiënecode. U leert alles over het veilig werken met voedsel en naast de training helpen we u om richtlijnen voor het bedrijf op te stellen. De HACCP cursus van Bureau de Wit:

 • Is een cursus die een dagdeel duurt met praktijkgerichte toepassingen
 • Beschikbaar op verschillende locaties in Nederland of bij u op locatie
 • Speciaal ontwikkeld door Bureau de Wit
 • Eenvoudig leren via e-learning
 • Bevat alle relevante onderdelen uit de geldende hygiënecode horeca

Nadat u de training met succes heeft afgerond, ontvangt u een (digitaal) diploma van Bureau de Wit. Per training zijn twintig plekken beschikbaar; schrijf u eenvoudig in via onderstaande button of neem telefonisch contact met ons op.

Inschrijven HACCP training 036 536 7420

Wat is een hygiënecode?

Een hygiënecode is een handleiding die is gebaseerd op HACCP en die in het leven geroepen is omdat het bij voedingsmiddelen essentieel is om hygiënisch te werken. Er zijn verschillende hygiënecodes: vrijwel iedere branche heeft zijn eigen code. De hygiënecode is vooral bedoeld als naslagwerk om na te gaan welke methoden er zijn om voedselveiligheid binnen bedrijven te waarborgen. Elke hygiënecode bevat handige en praktische omschrijvingen over het omgaan met hygiëne.

Keurmerksysteem van Bureau de Wit

Werkt u binnen uw organisatie met een hygiënecode of een ander voedselveiligheidssysteem? Dan is het zelfcontrolesysteem van Bureau de Wit een handige uitkomst om de kwaliteit en voedsel in het bedrijf te waarborgen.

Met dit zelfcontrolesysteem werkt u doorlopend aan het toepassen van de hygiënecode. U maakt hiermee eventueel aanspraak op ons eigen Bureau de Wit keurmerk. Dit keurmerk is geaccepteerd door de NVWA, waardoor bedrijven die langdurig goed scoren onder verminderd toezicht komen te staan. Deze zogeheten groene locaties vindt u op onze website.

Iedere sector een eigen hygiënecode

Er zijn onder andere hygiënecodes voor bedrijven in de volgende sectoren

 • Akkerbouw
 • Detailhandel
 • Dranken
 • Eieren
 • Granen, zaden en peulvruchten
 • Horeca
 • Slachterijen, slagerijen en poeliers
 • Suiker
 • Transport en logistiek
 • Tuinbouw
 • Vis
 • Zorginstellingen
 • Zuivelverkoop
 • Ambachtelijke ijsbereiding

Handhaving door NVWA

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert of bedrijven de hygiënecode naleven. Ze onderzoeken of er gewerkt wordt met veilig en gezond voedsel, veilige producten. De NVWA heeft de mogelijkheid om boetes uit te delen aan bedrijven die niet voldoen aan de eisen uit de hygiënecode. Deze boetes kunnen oplopen tot hoge bedragen en omdat de NVWA haar controles niet van tevoren aankondigt, raden we u aan om preventief aan de slag te gaan met de regels uit de hygiënecode. Dit doet u door een HACCP training te volgen; hiermee voldoet u aan de eisen uit de code en bent u altijd voorbereid op eventuele controles door de NVWA.

Werken met een hygiënecode

Waar grote organisaties die werken met voedsel alle mogelijkheden hebben om een eigen voedselveiligheidssysteem op te zetten, is het voor kleinere ondernemingen ideaal om gebruik te maken van een hygiënecode. Denk daarbij aan slagerijen, hotels, restaurants, bakkerijen en zorginstellingen. Voor deze bedrijven geeft de hygiënecode houvast en richtlijnen om te voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsvoorschriften. Bureau de Wit helpt zowel grote als kleine ondernemingen bij het naleven van de hygiënecode en geeft advies over eventuele maatregelen.

Een hygiënecode verkrijgen

Over het algemeen zijn hygiënecodes eenvoudig te verkrijgen bij een brancheorganisatie. Mocht u werkzaam zijn in een branche waarvoor nog geen hygiënecode is, dan is het mogelijk dat u er zelf een ontwikkelt. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de Warenwetregeling. Hierin staan de hygiëne-eisen voor levensmiddelen. De hygiënecode moet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de NVWA. Na drie tot vijf jaar wordt de opgestelde code geëvalueerd. Verder adviseren we u om een HACCP-plan te maken. Door het volgen van een HACCP training, ontvangt u een bijbehorend certificaat en bent u volledig op de hoogte van de meest recente voorschriften op het gebied van voedselveiligheid.

Contact met Bureau de Wit

Wilt u hulp bij het naleven van de hygiënecode voor uw branche of wilt u het Bureau de Wit Keurmerk aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 036 536 7420 of stuur een e-mail naar info@bureaudewit.nl.