Microbiologisch onderzoek

Bureau de Wit voert microbiologisch onderzoek uit om te oordelen hoe de hygiëne, productveiligheid en voedselveiligheid binnen een bedrijf ervoor staat. Het al dan niet aanwezig zijn van een microbiologische besmetting geeft een goed beeld van de algehele hygiëne en de voedselveiligheid binnen een organisatie. We zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek, dit doen we in een geaccrediteerde laboratorium. Het is mogelijk dat we een microbiologisch onderzoek uitvoeren naar:

  • Groente en fruit
  • Pluimvee
  • Vlees
  • Bakkerijproducten
  • Diervoeding
  • Zuivelproducten

We denken met u mee en we weten welke analyses belangrijk zijn. Bureau de Wit helpt u niet alleen met het vaststellen van de voedselveiligheid, maar ook eventueel bij het opstellen van een voedselveiligheidsplan. Wilt u zeker zijn dat u binnen uw bedrijf hygiënisch werkt en dat de voedingsmiddelen voldoen aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid? Laat dan een microbiologisch onderzoek uitvoeren door de deskundige medewerkers van Bureau de Wit. Via onderstaande button maakt u eenvoudig een afspraak en voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen.

Afspraak maken 036 536 7420

Microbiologisch onderzoek volgens ISO normen

We voeren de onderzoeken naar diverse levensmiddelen uit volgens de ISO-normen. Het onafhankelijke laboratorium is ISO/IEC 17025 geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie (RvA) en voldoet daarmee aan de internationale eisen. Hierdoor bent u verzekerd van een onderzoek dat van hoogwaardige kwaliteit en betrouwbaar is.

Resultaten van het onderzoek

U ontvangt een rapportage met betrouwbare resultaten uit het onderzoek. Het is vanzelfsprekend mogelijk om toelichting op de resultaten te geven of dat we u adviseren over eventuele verbeterpunten. Mocht de voedselveiligheid niet optimaal zijn, dan helpen we u graag bij het verbeteren van de hygiëne en het bepalen van richtlijnen voor u en uw medewerkers. Dit doen we aan de hand van HACCP en de hygiënecode voor uw branche. Samen met u zorgen we ervoor dat u voldoet aan alle wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Monstername bij microbiologisch onderzoek

Laboratorium analyses zijn een belangrijk onderdeel van de kwaliteitscontrole als het aankomt op werken met levensmiddelen. Tijdens een microbiologisch onderzoek onderzoeken we voedingsmiddelen op de aanwezigheid van micro-organismen (bacteriën, schimmels en parasieten) die mogelijk infecties veroorzaken bij mensen. Deze infecties zijn schadelijk voor de gezondheid. De verspreiding van deze organismen kan op diverse manieren plaatsvinden. Onder andere via de lucht, via water en door voedsel te nuttigen. In ons microbiologisch laboratorium gebruiken we verschillende vormen van monstername. We onderzoeken onder andere:

  • Voedingsmiddelen
  • Kweken van oppervlakten zoals werktafels en keukenapparatuur
  • Luchtmonsters
  • Drinkwater of water uit sauna’s en zwembaden
  • Zuurstofrestwaarde van voorverpakte producten

Challenge testen

Onderdeel van het laboratoriumonderzoek is het uitvoeren van microbiologische challenge testen. Een challenge test betekent dat onderzoekers een voedingsmiddel opzettelijk besmetten met een bacterie of een schimmel. Vervolgens onderzoeken ze op proefondervindelijke wijze of deze bacterie groeit in het product. Onze onderzoekers simuleren wat er met een voedingsmiddel kan gebeuren tijdens de productie, verwerking, distributie en het gebruik. Challenge testen leveren waardevolle informatie op over de houdbaarheid en de veiligheid van uw producten.

Chemisch onderzoek

Bij Bureau de Wit voeren we niet alleen bacteriologische onderzoeken uit, maar ook chemische onderzoeken. Bijvoorbeeld naar:

  • Voedingswaarden
  • Allergenen
  • Toxinen
  • Bestrijdingsmiddelen
  • Zware metalen

Voor deze onderzoeken geldt eveneens dat we u bijstaan in het creëren van een optimale hygiëne binnen het bedrijf. Samen met u stellen we richtlijnen op waarmee u voldoet aan de wettelijke eisen waar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit op controleert.

Voedingswaardeonderzoek

Voedingswaardeonderzoek is belangrijk om te achterhalen welke voedingswaarden een product bevat. Bureau de Wit voert speciale voedingswaardeonderzoeken uit. Op basis van ons laboratoriumonderzoek beschikt u over alle informatie om uw producten te voorzien van volledige en duidelijke etiketten. U bent er dan zeker van dat u voldoet aan alle wettelijke regels op dit gebied. De Europese Verordening 1169/2011 heeft bepaald dat op een etiket van een consumentenverpakking in ieder geval de volgende voedingswaarde informatie moet staan:

Energie (kcal/kJ)

Vet* waarvan:

  • Verzadigd vet
  • Enkelvoudig onverzadigd vet
  • Meervoudig onverzadigd vet

Koolhydraten* waarvan:

  • Suikers
  • Polyolen
  • Zetmeel

Overige ingrediënten:

  • Vezels
  • Eiwitten*
  • Zout*
  • Vitamines
  • Mineralen

Voedingswaardevermeldingen met een * zijn verplicht om te vermelden. De andere waardes mag u vrijwillig vermelden.

Onze andere diensten

Naast voedingswaardeonderzoek, doen wij aanvullende onderzoeken naar onder meer vitamines, vezels en vetzuurpatronen. Als we beschikken over alle brongegevens, kunnen wij bovendien voedingswaardeberekeningen maken op basis van de receptuur die u binnen uw bedrijf gebruikt.

Bij ons staat voorop om in samenwerking met u tot de beste hygiëne te komen waarmee u uw gasten of klanten voorziet van voedselveilige producten. Andere diensten van Bureau de Wit die u hierbij helpen, zijn diverse trainingen, het opstellen van HACCP richtlijnen en de hygiënecode.

Microbiologisch onderzoek door Bureau de Wit

Meer weten over onze diensten in laboratoriumonderzoek? Neem vrijblijvend contact op of maak direct een afspraak via onderstaande button.

Afspraak maken