Microbiologisch onderzoek in geaccrediteerd laboratorium

Bureau de Wit heeft een eigen onafhankelijk, geaccrediteerd laboratorium voor microbiologisch onderzoek. We leveren snelle en betrouwbare analyseresultaten. Ons laboratorium is ISO/IEC 17025 geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA) en geregistreerd onder nummer L349. In ons laboratorium kunnen wij nagaan of hygiëne en voedselveiligheid voldoende gewaarborgd zijn. Ons labonderzoek voldoet aan de eisen van de Europese hygiëne verordeningen.

Microbiologisch onderzoek

Laboratorium analyses zijn een belangrijk onderdeel van de procesbeheersing en kwaliteitscontrole van levensmiddelen. Tijdens een microbiologisch onderzoek onderzoeken we levensmiddelen op de aanwezigheid van micro-organismen. In ons microbiologisch laboratorium gebruiken we verschillende vormen van monsterafname. We onderzoeken onder andere:

  • Productmonsters.
  • Kweken van oppervlakken zoals werktafels en keukenapparatuur.
  • Luchtmonsters.

Challenge testen

Onderdeel van ons laboratoriumonderzoek is het uitvoeren van microbiologische challenge testen. Een challenge test betekent dat een voedingsmiddel opzettelijk besmet wordt met een bacterie, om proefondervindelijk vast te stellen of deze bacterie kan groeien in het product. Er wordt gesimuleerd wat er met een voedingsmiddel kan gebeuren tijdens de productie, verwerking, distributie en het gebruik. Challenge testen leveren waardevolle informatie op over de houdbaarheid en veiligheid van uw producten.

Chemisch onderzoek

Naast microbiologisch onderzoek kunnen wij voor u uiteenlopende chemische onderzoeken verzorgen, bijvoorbeeld onderzoek naar:

  • Voedingswaarden.
  • Toxinen.
  • Allergenen.
  • Bestrijdingsmiddelen / toxinen.
  • Zware metalen.

Voedingswaardeonderzoek

Voedingswaardeonderzoek is belangrijk om te achterhalen welke voedingswaarde een product heeft. Wij kunnen voor u, tegen een zeer concurrerend tarief, voedingswaardeonderzoek doen. Op basis van ons laboratoriumonderzoek kunt u uw producten duidelijk en volledig voorzien van etiketten. U bent er dan zeker van dat u voldoet aan alle wettelijke regels op dit gebied. De Europese Verordening 1169/2011 heeft bepaald dat op een etiket van een consumentenverpakking in ieder geval de volgende voedingswaarde informatie moet staan:

Energie (kcal / kJ)​

Vet* waarvan:

  • Verzadigd vet.
  • Enkelvoudig onverzadigd vet.
  • Meervoudig onverzadigd vet.

Koolhydraten* waarvan:

  • Suikers.
  • Polyolen.
  • Zetmeel.
En:
  • Vezels.
  • Eiwitten.*
  • Zout.*
  • ​Vitamines en mineralen.

De voedingswaardevermeldingen met een * zijn verplicht. De andere voedingswaardes zijn vrijwillige vermeldingen.

Overige diensten van Bureau de Wit

Naast voedingswaardeonderzoek, doen wij aanvullende onderzoeken naar onder meer vitamines, vezels en vetzuurpatronen. Als alle brongegevens aanwezig zijn, kunnen wij bovendien voedingswaardeberekeningen maken op basis van receptuur.

Meer weten over microbiologisch onderzoek van Bureau de Wit?

Meer weten over onze diensten in laboratoriumonderzoek? Neem vrijblijvend contact op.