De 'nieuwe' hygiënecode en regelgeving
Wat moet je weten?
De 'nieuwe' hygiënecode en regelgeving voor zorginstellingen, woonvormen en defensie: wat moet je weten❓
Het voedingscentrum en zorginstellingen hebben sinds juli 2023 de regelgeving rondom voedselveiligheid versoepeld vanwege het enorme personeelstekort. Uit ervaring weten we dat er vooral behoefte is aan basiskennis bij personeel. Ontdek hoe je goed kunt voldoen aan de 'nieuwe' normen! 👇
1. Het belang van handboeken in de zorg
Een op maat gemaakt handboek omschrijft het beleid van de organisatie omtrent voedselveilig werken en is een goede aanvulling op de geldende hygiënecode.
2. Minder administratie door de nieuwe hygiënecode!
- Voor grote instellingskeukens zijn er nu alleen nog twee registratievereisten: het verhittings- en terugkoelproces.
- Voor huishoudelijke keukens hoeft alleen het terugkoelproces geregistreerd te worden.
- Meten blijft echter wel verplicht, net als het noteren van corrigerende maatregelen.
3. Corrigerende maatregelen
Handel direct bij afwijkingen! Denk hierbij aan het tijdig bijstellen van een koelkast wanneer de temperatuur te hoog is of het terugsturen van producten van een leverancier die niet voldoen aan de afgesproken eisen.
Wil je als organisatie tóch alle metingen registreren? Dan biedt een op maat gemaakt handboek uitkomst, waarin alle procedures duidelijk zijn toegelicht.
4. HACCP-team en -training
Stel een HACCP-team samen en zorg ervoor dat medewerkers die met voedsel werken de juiste trainingen volgen. Zo garander je voedselveiligheid voor je patiënten en bewoners.
5. Het belang van een totaalpakket
De juiste kennis is essentieel. Wij helpen met trainingen, e-learning en jaarlijkse audits. Samen zorgen we ervoor dat jouw personeel de protocollen begrijpt en naleeft.