20240820 Eurofins 0034 004
blue-brand-shape

Het norovirus

Hoe voorkom je een uitbraak in jouw zaak?

13 / 5 / 2025

Iedereen is welkom in jouw etablissement. Behalve het norovirus, die hou je liever buiten de deur. Want je moet er niet aan denken dat je het virus in jouw zaak verspreidt via jouw gerechten. Maar hoe verspreidt het norovirus zich via voedsel? En wat kun je doen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen? Keurmeester Friso van Oudheusden legt het uit.  

 

Stel: iemand heeft het norovirus. Dat is heel infectieus en hyperbesmettelijk. Ook nog lange tijd, zelfs als je geen klachten hebt. Mensen kunnen er direct, maar ook indirect, mee besmet raken: bijvoorbeeld via besmet voedsel.


 

Het norovirus aan het begin van de voedselketen 

 

Het norovirus kan aan het begin van de voedselketen in voedsel voorkomen. “Bijvoorbeeld tijdens de kweek van mosselen, via het filtersysteem in de schelp. Als het water besmet is met het norovirus, blijft het weekdier besmet. Als mensen zo’n besmette mossel eten, raken zij ook besmet. Verder vormen zacht fruit of ready to eat-producten die we niet verhitten een risico, zoals rauwkost. Met verhitting doden we het virus. Maar veel processen in de voedingsindustrie hebben geen verhittingsstap. Oesters ga je bijvoorbeeld niet verhitten. Het virus kan dan blijven leven.

 

 

Het norovirus aan het einde van de voedselketen 

 

Ook besmetting aan het einde van de voedselketen is mogelijk. Via de handen, speeksel of niezen. En ook mens-tot-mens-besmetting is mogelijk. Deze maatregelen neem je om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen: 

 

1. Goede handhygiëne. Na elke handeling handen wassen. Of het nu gaat om roken, pauzeren of eten. Was je handen voor aanvang van elk nieuw soort werk. Dus ook als je eerst begint met het snijden van groenten en daarna vis gaat fileren: was tussendoor je handen. Ook goed om te weten: het norovirus overleeft diepvriestemperaturen. 

 

2. Draag geen sieraden en geen horloges. Het enige dat is toegestaan is een gladde ring. En doe die het liefst ook af. Alles waaraan het virus zou kunnen blijven hangen, is niet toegestaan om te dragen tijdens de bereiding van eten. 

 

3. Meldplicht. Spreek af dat medewerkers met gelijke klachten, zoals buikkramp, diarree, misselijkheid, hoofdpijn en braken, zich melden bij hun leidinggevende. Als het serieus genoeg is, stuur de medewerker dan naar huis. Blijven werken is te gevaarlijk. Als een horecabedrijf binnen 24 uur 5 meldingen van klachten ontvangt die lijken op de klachten van het norovirus, moet je een melding doen bij de GGD en de NVWA, vanwege de wettelijke meldingsplicht infectieziekten.