Hygiënecode horeca

Sinds 1 april 2016 is de nieuwe hygiënecode voor de horeca van kracht. Hierin staan de regels hoe u binnen uw horecabedrijf op een verantwoorde en hygiënische wijze met levensmiddelen werkt. Tijdens onaangekondigde controle onderzoekt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) of uw hotel, café of andere horecagelegenheid voldoet aan de eisen van de hygiënecode. Het is daarom belangrijk om altijd voorbereid te zijn op deze controles en preventieve maatregelen te nemen om de voedselveiligheid te garanderen.

Een van die preventieve maatregelen is het volgen van een training. Bureau de Wit is gespecialiseerd in het geven van HACCP trainingen aan horecabedrijven. Ook adviseren we u graag over andere werkzaamheden waarmee u de regels uit de horeca hygiënecode naleeft.

HACCP training horeca

Het volgen van een HACCP training is de uitkomst om helemaal op de hoogte te zijn van de eisen uit de hygiënecode. De voordelen van onze HACCP horeca training:

  • We geven de training op verschillende locaties in Nederland
  • Het leren van de theorie gaat eenvoudig via ons e-learning systeem
  • De cursus bestaat uit een dag
  • Handige praktijkgerichte oplossingen
  • Alle relevante onderdelen uit de hygiënecode van 2016 komen aan bod

Voor wie is een HACCP training verplicht?

Een training op het gebied van voedselveiligheid is verplicht voor alle bedrijven en medewerkers die werken met etenswaren. Zorg er daarom voor dat u en uw medewerkers op tijd een cursus volgen. De HACCP training van Bureau de Wit is ingericht volgens de laatste eisen uit de hygiënecode voor de horeca. We leren u alles over voedselveiligheid en helpen u met het opstellen van handige richtlijnen voor uw organisatie.

E-learning systeem

Na de klassikale training ontvangt u een inlogcode voor onze e-learning. Zo kunt u de oefenstof nogmaals doornemen en daarna examen doen. Heeft u de training succesvol afgerond? Dan ontvangt u van Bureau de Wit een digitaal diploma. We vinden het belangrijk om alle cursisten voldoende aandacht te bieden. Daarom is er per training plaats voor twintig deelnemers. Schrijf u via onderstaande button eenvoudig in voor de HACCP training op de locatie van uw keuze. Voor meer informatie raden we u aan om telefonisch contact met ons op te nemen.

Handig zelfcontrolesysteem van Bureau de Wit

Wanneer u binnen uw bedrijf werkt volgens de hygiënecode of een ander voedselveiligheidssysteem, is het zelfcontrolesysteem van Bureau de Wit erg handig. Met dit systeem heeft u zelf de mogelijkheid om de kwaliteit van het voedsel te waarborgen en om hygiënisch te werken.

Het zelfcontrolesysteem van Bureau de Wit zorgt ervoor dat u de hygiënecode continu toepast binnen uw horecabedrijf. Wanneer u aan alle eisen voldoet, is het mogelijk dat u ons keurmerk ontvangt. Bedrijven met dit keurmerk komen onder verminderd toezicht van de NVWA te staan. Bent u benieuwd welke bedrijven al beschikken over het Bureau de Wit Keurmerk? Bekijk dan het overzicht op onze website.

Wat is de hygiënecode horeca?

Nergens is lekker eten en drinken zo belangrijk als in de horeca: dat is tenslotte waar het om draait. Het is daarom van belang dat alle voedingsmiddelen op een veilige manier worden bereid. Hygiënisch werken is daarom voor ieder horecabedrijf essentieel, of het nu om een restaurant, snackbar, hotel of bar gaat. Om de voedselveiligheid binnen deze sector te waarborgen is de hygiënecode voor de horeca opgesteld. Deze code bevat internationale richtlijnen voor hygiëne volgens de Europese regelgeving. In 2016 is de horeca hygiënecode vernieuwd: de code voldoet nu aan de meest actuele wetgeving en onder andere werkprocessen en registratieverplichtingen zijn aangepast.

Binnen de horeca zijn de volgende hygiënecodes te onderscheiden:

De algemene hygiënecode voor de horeca
Hygiënecode voor ambachtelijke ijsbereiding
Hygiënecode voor de contractcatering en inflightcatering

Voedselveilig werken met de hygiënecode

De hygiënecode maakt het voor ondernemers en hun medewerkers eenvoudig om hygiënisch te werken. De richtlijnen uit de hygiënecode horeca zijn duidelijk en geven heldere handvatten voor het opstellen van een voedselveiligheidssysteem binnen horecabedrijven. De hygiënecode voor de horeca is opgesteld in samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de code goedgekeurd. De vernieuwde code is sinds 2016 ook verkrijgbaar in het Chinees en in het Engels.

Voor wie is de horeca hygiënecode verplicht?

Het is voor alle bedrijven binnen de horeca verplicht om te werken volgens de hygiënecode. Denk daarbij aan hotels, restaurants, cafetaria’s, lunchrooms, (bedrijfs)cateraars, cafés en bars. Ook bedrijven die maaltijden produceren, verwerken of bezorgen dienen volgens de horeca hygiënecode te werken. Tot slot is het voor niet-commerciële bedrijven zoals sportkantines, buurthuizen en verenigingen verplicht om bij het werken met voedingsmiddelen te voldoen aan de eisen uit de hygiënecode.

Controle door de NVWA

De controle op het naleven van de hygiënecode wordt gedaan door de NVWA. Tijdens onaangekondigde bezoeken controleren inspecteurs van de NVWA of uw bedrijf werkt met veilig voedsel en gezonde dieren. Wanneer bedrijven niet voldoen aan de hygiënecode heeft de NVWA de mogelijkheid om boetes uit te delen. Deze kunnen oplopen tot hoge bedragen; het is daarom aan te raden om preventief aan de slag te gaan met de voedselveiligheid binnen uw bedrijf. Heeft u hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met Bureau de Wit. Wij hebben jarenlange ervaring met voedselveiligheid bij horecabedrijven en we zijn goed op de hoogte van alle regels uit de hygiënecode.

Contact met Bureau de Wit

Heeft u vragen over de hygiënecode voor de horeca of wilt u hulp bij het opstellen van richtlijnen? Neem dan contact met op met Bureau de Wit door te bellen naar 036 536 7420 of stuur een e-mail naar info@bureaudewit.nl.